maandag 5 november 2012

7 november - Dubbellezing over de Heerlijkheid Harssens

De NGV afdeling Groningen, de Cultuurhistorische Vereniging Stad en Lande en het RHC Groninger Archieven organiseren vier lezingen. Vanavond vindt de 2e lezing plaats: een dubbel-lezing door Harry Brouwer en Redmer Alma over de Heerlijkheid Harssens.


Harssens wordt in publicaties vaak omschreven als een onaanzienlijk dorp bij Groningen. Toch kan dit dorp bogen op een roemrijk verleden. Ooit stonden er in Harssens een steenhuis en een borg. Beide borgterreinen zijn nu nog duidelijk zichtbaar in het landschap.

De opvallendste familie die de borg te Harssens bewoonde is het geslacht Hillebrandes van Harssens. Vrijwel uit het niets komen zij aan het eind van de 16e eeuw opgedoken. Centraal in de lezingen staan de broers Warmolt en Menolt Hillebrandes van Harssens. De voorouders van Warmolt en Menolt waren onopvallende kooplieden in de stad Groningen, over wie toch de nodige interessante dingen te melden zijn. Warmolt Hillebrandes kocht de borg Harssens in 1598. Menolt Hillebrandes bracht het tot Hofkammerrat in dienst van de Habsburgse keizers in Wenen en Praag. Beide broers werden in de adelstand verheven. Dit gegeven maakt hen uniek in de Groninger geschiedenis. Uit recent historisch onderzoek is aan het licht gekomen dat zowel in Oostenrijk als in Belgiƫ in de 17e en 18e eeuw leden van de familie Hillebrandes van Harssens woonden. Een pracht vondst werd gedaan in een bibliotheek van Stuttgart. Hier bevindt zich het Album Amicorum (vriendenboek) van de keizerlijke hofkammerrat Menolt Hillebrandes von Harssens. De fraaie afbeeldingen in dit album amicorum worden tijdens deze lezing getoond.

Redmer Alma doet onderzoek naar de Ommelander adel in de late Middeleeuwen. Harry Brouwer doet onderzoek naar de heerlijkheid Harssens.

Datum: 7 november 2012
Locatie: Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen
Aanvang: 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur
Toegang: gratis

Illustratie: Foto van tekening van de voormalige borg Harssens bij Adorp. (Uit de collectie van Gemeente Winsum identificatienummer A000062)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten